שם הספר: הבחירה
המחברת: ד”ר אדית אווה אגר
במהלך קריאת ספרה של ד”ר אדית אווה אגר “הבחירה”, עברתי חוויה מעוררת ומעצימה. מדובר בפרי יצירתה של אישה הנושקת לגיל 90, פסיכולוגית ושורדת שואה, עובדה זו ממחישה את עוצמת הרוח והנחישות שאינה תלויה בחוסנו של הגוף. זהו מסמך אוטוביוגרפי קשה וכֵּן, החושף את הכיעור האנושי ואכזריותו, לצד כוחה של נדיבות וחמלה, כמו גם את יד הגורל המתעתעת בין תהומות הייאוש והתקווה.
דר’ אדית אגר היא פסיכולוגית ושורדת שואה. בילדותה הייתה רקדנית בלט ומתעמלת. בגיל 16 נשלחה עם משפחתה לאושוויץ. דר’ יוזף מנגלה מכריח אותה לרקוד כדי לשעשע אותו. למען הישרדותה היא עושה זאת.
בספרה ” הבחירה” מתארת דר’ אדית אגר את המסע האישי הקשה שחוותה בתקופת השואה. המסע שזור בחוויות, טראומות קשות , רגשות אשמה ופחדים שליוו אותה במסע. האירועים והחוויות לא שברו אותה ,אלא חיזקו את רוחה והיא מתארת את הדרך בה היא בחרה להתמודד ולהיאבק, לחיות באומץ ולפתח חוסן נפשי. ההתמודדות שלה מתארת תהליך של הסתרה, בפרט בהסתרתם של פחדים: “אני לא יודעת שפחדים שמוחזקים במחבוא רק מתגברים ומתחזקים.” כתבה. מפגשה עם ספרו האלמותי “האדם מחפש משמעות”, של ויקטור פרנקל, פרץ את חומת המגן והחֶנֶק שבנתה סביב עצמה: “אני לוקחת את הספר. הוא צנום. הוא ממלא אותי אימה… מכניסה את הספר הקטן אל תיקי ושם הוא נשאר כל הערב כמו פצצה מתקתקת…” משקראה בו, מצאה בו את עצמה. “לבי נפתח. אני בוכה. איננו יכולים לבחור אם להיעלם אל תוך החושך, אבל אנחנו יכולים לבחור להדליק את האור… ההבנה הזאת תשנה את חיי.” ואכן היא שינתה .
דר’ אדית אגר בחרה לחיות באומץ, לפתח חוסן נפשי ,לסלוח לעצמה ולבנות משפחה בשנים של השיקום לאחר השואה. הדרך שהיא עברה היוותה את הבסיס לשיטה פסיכולוגית שפיתחה ובעזרתה היא מסייעת לנפגעי טראומות שונות להשתקם. בבסיס השיטה שלה עומדת הקביעה, ” איננו יכולים לשלוט במה שקורה לנו בחיים, אך אנו יכולים לבחור כיצד להגיב למה שקורה לנו” הבחירה האישית שלנו בכל סיטואציה היא המפתח לחירות.
יחודיותו של הספר, היא במסר המועבר בו ,הטוען שבכל חוויה או סיטואציה , קשה ככל שתהיה, נתונה בידינו אפשרות הבחירה .וכל בחירה שנעשה תוביל אותנו לתוצאה אחרת. מסר זה חיזק בי את הנחת היסוד בNLP , לכל אדם יש את כל המשאבים שהוא זקוק להם, כדי להשיג את מטרותיו. המשאבים האישיים: יכולות, כישורים, גישות , אינטואיציה, אמונות ,רגשות והבחירות שעשתה ד”ר אגר בחייה, חלקן השפיעו על הישרדותה הפיסית ואחרות עצבו את עתידה המקצועי, הכלכלי, הזוגי, המשפחתי – חברתי, ואת רווחתה הנפשית. סיפור חייה מלמד עד כמה אין אנו מודעים להשלכותיהן של בחירותינו ועם זאת, עד כמה חשוב שניקח אחריות על ניהול והכוונת חיינו, ונבחר.
במהלך הקריאה ליוותה אותי התחושה שניצוץ התקווה ניבט בין השורות למרות, התכנים הקשים. ההאחזות בתקווה מעוררת למוטיבציה לבחור ולחיות את החיים במלוא עוצמתם