“תרפיית הקולות היריבים” מסבל לאהבה ולמימוש עצמי
ד”ר עודד מבורך.
פסיכולוג קליני
הוצאת “מטר” הוצאה לאור; 2022
הספר מתאר בשפה קלילה וזורמת דרך חדשה המאפשרת לאדם להיחלץ ממצוקות ומקורְבָּנוּת אל עשייה ואהבה. דרך תובנות ודוגמאות מחדר הטיפול, מביא ד”ר מבורך, למודעות אצל מטופליו, שני קולות הפוכים בתוכם הממחישים את הדרמה הנפשית ולוקח אותם למסע הבונה שלום פנימי וחיצוני.
לטענתו, לקולות השונים יש מאפיינים הפוכים ויריבות. לדוגמא, קול אחד מדבר בצורה ספונטנית ושלווה והשני מאופיין כדורש, וסמכותי.
המפגש ביניהם קורה למשל, במצב של סבל מאכילה מופרזת, מחד, יש רצון לחופש ומאידך- רצון לגבולות. כמטפלים, אנו מחפשים למצוא הסכם בין הצדדים כפתרון.
לדבריו, כשמגיע זוג לטיפול, כל אחד מבטא ומונחה לקבל את העמדות המנוגדות שלו וגם את העמדות הקורבניות שלו.
האדם המגיע לטיפול, מחזיק בראשו שני קולות – קול אחד שרוצה להשתחרר מהקושי והקול שיוצר אותו.
כאשר שני הקולות מבינים את העומק והחשיבות של כל אחד מהם, נוצר כבוד ורצון לשיתוף פעולה. אפשר להציע לצד אחד להיות הצד השני. בדוגמא כזאת ניתן לעשות “דיאלוג לשיתוף פעולה”. הדיאלוג מחייב הבנה של שני קולות שווים החיים יחדיו בלי לשכנע בצדקתם. התמסרות לשיתוף הפעולה של כל אחד מהקולות – משליכה על הקשר הבינאישי.
לדבריו, ההצלה הגדולה של הטראומה טמונה בהסכמים הנעשים למען העתיד. כשאנשים מבינים שיש להם זמן קצוב לחיות, הם אינם נשענים על העמדות הקורבניות שלהם ואינם תומכים בהן עוד.
לסיכום, ד”ר מבורך מציע גישה של קבלה עצמית של הסיפור ולקיחת אחריות של האדם לצורך התמקדות בעתידו, דרך עריכת הסכמים פרקטיים עם הקולות שבתוכו.
“במקום המריבה, מי אשם ומי גורם לבעיה, אני מציע שכל אחד מהם יראה את תרומתו להיווצרות הבעיה וישנה ממנהגיו כדי להפחיתה.” (עמ’ 500 תרפיית הקולות היריבים; ע. מבורך)
לדעתו, חשוב לאהוב ולכבד את הקול הסמוי, וכמטפלים, כאשר אנחנו מחלצים מעלינו את הקולות הסמויים, כך נוכל לעשות זאת כלפי לקוחותנו.
“אם אני רואה באדם שרוצה דברים הפוכים משלי אדם אינטרסנטי, מניפולטיבי, כוחני, רציני וקפדן ומתייחס אליו ככזה, אני גם בורא אותו עבורי ככזה. אם אני מזהה אצלו, למרות היריבות והרצונות המנוגדים, שהוא אחראי בדרכו, נדיב, מעניין, בעל חוש הומור, אני גם בורא אותו עבורי ככזה. שיתוף הפעולה בין הקולות היריבים, כמו בין בני זוג, מחדד את השאלה מי אנחנו רוצים שיהיו השותפים הצמודים אלינו, ובהתאם לזה נוכל לראותם כך ולברוא אותם ככאלה. עמדה זו מבטאת באופן ברור את היחלצותו של האדם מהעמדה הקורבנית.” – (עמ’ 503, שם)
בחרתי להמליץ על הספר, מכיוון שהוא ממחיש ש”המפה אינה השטח”, וכמו ב-NLP קולות או חלקים באישיות האדם, ודרכי ההתערבות הנזכרים בו, מביאים מצד המטפל, אסרטיביות מחד, ומאידך קבלה והכלה, המשלימים את הדיאלוג ומהווים מודלינג הן עבור המונחה והן עבור הקורא.