המלצה על סרט – דלתות מסתובבות

דלתות מסתובבות, בריטניה / 1998 / אורך: 98 דקות

בימוי: פיטר הויט. דרמה רומנטית,

שחקנים: גווינת’ פלטרו, ג’ון האנה, ג’ון לינץ’

שפה: אנגלית, תרגום לעברית

תקציר של סרט דלתות מסתובבות

בתחילת הסרט צופים נפגשים עם הלן. היא פוטרה מעבודתה במשרד יחסי ציבור. הלן רוצה להספיק לתפוס את רכבת התחתית בלונדון. מכאן הצופים עוקבים אחרי מתרחש בשני עולמות במקביל.

בגרסה הראשונה, הלן אינה מספיקה לתפוס את הרכבת ולכן מגיעה הביתה בשעה יותר מאוחרת. הגעה מאוחרת מונעת מהלן לדעת שבן זוגה בוגד בה. לכן החיים המשותפים שלהם ממשיכים. היא עסוקה מבוקר עד הלילה ועובדת בכמה עבודות. בן זוגה, למעשה ממשיך לבגוד בה ולחיות על חשבונה. אחרי זמן מה, הלן מגלה שהיא בהריון מחבר שבוגד בה, אך בהמשך היא מאבדת את התינוק. פצועה ושבורה, היא עוזבת את בן זוגה.

בגרסה המקבילה, הלן מספיקה לקפוץ על הקרון של רכבת ומגיעה הביתה בשעה יותר מוקדמת מהרגיל. היא תופסת את בן זוגה עם האקסית שלו. היא לא רוצה להישאר אפילו דקה יחד אתו. הלן עוזבת אותו ועוברת לגור אצל חברה. בהמשך הסרט הלן פוגשת בחור ברכבת והם מתאהבים ומתארסים. בגרסה הזאת היא מוצגת כדמות חזקה ואקטיבית. היא אינה מפחדת להתחיל חיים חדשים ועוברת מהפך שלם ואפילו פותחת משרד יחסי ציבור משלה.

מה קורה לאדם במציאות, כאשר אופני הייצוג של המציאות מאבדים את מהימנותם?

מציאות העשורים האחרונים היא מציאות של אי ודאות, של אפשרויות בלתי מוגבלות. מציאות זו נובעת משני גורמים מרכזיים:

הטכנולוגיה והמדע- עם התפתחותם מציבים בפני הפרט אינספור אפשרויות בחירה והזדמנויות.

המצב הבטחוני- מביא לכך שאין לפרט ביטחון בקיומו. אין ביטחון במה יהיה מחר . הוא נמצא במצב של אי ודאות לגבי ההווה והעתיד.

חוקרים טוענים כי במצב המתואר לעיל, האדם חי במציאות לא ברורה חסרת הגדרות חד משמעיות. מציאות אותה עליו להגדיר מחדש כיצד לפעול בה, כיצד להגדיר את עצמו בה, וכיצד להחזיר וליצור לעצמו את תחושת הביטחון הקיומי, הבסיסי.

מה שמאפיין עוד את המציאות, הוא ריבוי האפשרויות העומדות בפני הפרט. ותמיד עולה השאלה: “מה היה קורה אילו”? תמיד מוצבות בפנינו מספר אפשרויות לבחירה ועלינו לבחור בחירה אחת בלי ודאות שזוהי אכן ההחלטה הנכונה עבורנו, ואז עולה התהייה איפה היינו היום – אם היינו בוחרים אחרת. (אורלי קסטל בלום בתוך גדי טאוב 1977)

בסרט “דלתות מסתובבות” הגיבורה המרכזית היא אישה, מגולמת ע”י גווינת’ פאלטרו, המוצגת בשתי אפשרויות הבחירה. בכל אחת מהבחירות מוצגת האישה בצורה אחרת.  במציאות אנו בוחרים בחירה אחת והמחשבות נודדות אל האפשרויות האחרות.

האם בכלל קיימת בחירה נכונה?

לפי הנחות היסוד של ה-NLP, אדם בוחר את הבחירה המתאימה ביותר עבורו ברגע נתון. חשוב לשים לב כי אין פה הנחה שלאורך זמן הבחירה היא הנכונה ביותר. אם נסתכל אחורה, הבחירה עדיין תראה, תשמע או תרגיש כבחירה הטובה ביותר שיכולנו לעשות.

העניין הוא, בזמן שבחרנו, היה בידינו מידע מסוים. בהתאם למידע הזה, קיבלנו את ההחלטה. אחרי שקיבלנו את ההחלטה, עשוי להתגלות מידע נוסף. אנחנו יודעים גם מה קרה לאחר הביצוע ומה הייתה התוצאה. לכן, חלקנו נוטים להתחרט ולעתים גם להטיל ספק ביכולת שלנו לבחור.

“אפשר לקחת הכל מאדם חוץ מדבר אחד אחרון: החופש האנושי לבחור את הגישה שלו בכל מערכת נתונה של נסיבות, לבחור את הדרך שלו.” ויקטור פרנקל 

 

מחבר המאמר: נחמה חדד

כתיבת תגובה

תהיו הראשונים לדעת

הרשמו עוד היום לניוזלטר של הלשכה

עוד מאמרים

דילוג לתוכן