האם קורה שמידי שנה אתם מציבים לעצמכם מטרות חדשות, רק כדי לגלות בתום השנה שהן טרם הושגו?… אנשים רבים למדו כיצד להציב מטרות בצורה אפקטיבית… ועדיין… משום מה זה לא קורה!
הן להצלחה והן לכישלון יש מתכון… מהו, אם כן, המתכון להצלחה?
מאמר זה יחשוף בפניכם שבעה רכיבים הכרחיים במתכון להצלחה.
שנה חדשה הינה, בד”כ, טריגר להצבת מטרות חדשות, אך האם קורה שאתם מוצאים את עצמכם, מידי תחילת שנה, מציבים אותן מטרות שוב ושוב מחדש, מכיוון שגם השנה לא הגשמתם אותן?
העניין הוא, שאנשים רבים למדו כיצד להציב מטרות בצורה אפקטיבית ואפילו הם מודעים למפתחות האוניברסליים של נוסחת ההצלחה… ועדיין… משום מה זה לא קורה!
אנשים ועסקים, אשר אינם מודעים למרכיבי מתכון ההצלחה שלהם, יוכלו להצליח על בסיס מקריות או מזל; לעומת זאת, כשאנו מודעים לרכיבי אסטרטגיית – ההצלחה/כישלון שלנו – ההצלחות, או לחלופין, הכישלונות, אינם לגמרי אקראיים – אנו פועלים בדרך שיוצרת אותם ולכן הם בשליטתנו.
מהם רכיבי המתכון להצלחה?
1. מודעות וכנות
בראש ובראשונה, עלינו להיות מודעים למקום הנוכחי, בו אנו נמצאים עכשיו. על מנת, שיתאפשר לנו לערוך חקירה שתיצור בהירות לגבי העתיד, עלינו לגלות אומץ וכנות עצמית לגבי מקומנו בהווה; ברגע שאנו מחליטים להיות כנים עם עצמנו, עשינו את הצעד הראשון לקראת לקיחת שליטה על חיינו!
לעיתים, המודעות כואבת ואנו מעדיפים לעצום עין, כדי להימנע מלראות את הדברים כהווייתם, אך ללא מודעות אנו עלולים לחיות חיים של הונאה עצמית, כשהשקרים שאנחנו מספרים לעצמנו ממשיכים לתקוע אותנו בחיינו ולמנוע מאיתנו לממש את ההצלחה.
לכן, ראשית עליכם לעצור, לחדד את החושים שלכם, לחקור ולזהות:
- באלו תחומים בחייכם הולך לכם טוב ובאלו תחומים עליכם להשתפר?
- אלו מתכונותיכם מקדמות אתכם – ואתם מרוצים מהן – ואלו מכשילות אתכם?
- אלו הרגלים משרתים אתכם ואלו מחבלים והורסים לכם?
- מהם הדפוסים המשותפים, שאתם מזהים בכל ההצלחות שלכם?
- מהו הדפוס החוזר, שמהווה את “המרכיב הסודי”, בכל הצלחה שיצרתם?
ועתה, כשאתם חושבים על השנה הקרובה:
- מהם הדברים שברצונכם להכחיד ולהיפטר מהם?
- מהם הדברים שאתם רוצים להשאיר ולשמר?
- מהם הדברים שהייתם רוצים לחדש, לשפר, לפתח או לרכוש?
2. מיקוד בעתיד
על מנת, ליצור עתיד רצוי, עלינו לאמץ עמדה מנטאלית שמכוונת להצלחה. ככל שאנו ממוקדים במטרה, שמעוררת בנו תשוקה רבה יותר, כך הכוח לפעול יתגבר. לכן, חשוב לבחור מטרה שנותנת לנו השראה.
ניתן להשיג הצלחה בהשקעת זמן מינימאלית, באמצעות מיקוד בדברים הנכונים. מטרה מבוססת ערכים, שמאפשרת תיעדוף מושכל, מביאה לצריכה הרבה יותר אפקטיבית של הזמן. כשאנו ממוקדים לחלוטין במטרה ויודעים להבחין בין עיקר לטפל – אנחנו מצליחים! מרגע השגת המטרה, הפוקוס עובר למטרה אחרת.
הגדירו את מטרותיכם במונחי תוצאות – מוגדרות, מדויקות, כמו גם, מדידות ובררו מהם הערכים החשובים לכם:
- מה בדיוק אתם רוצים? – רשמו בשפה חיובית, באופן מפורט וספציפי
- מה תראו/תשמעו/תרגישו/תחשבו, כשתשיגו את המטרה? – רשמו את התיאור החושי בזמן הווה
- איך תדעו שהמטרה הושגה? – קבעו מדד להצלחה
- מדוע חשוב לכם להשיג את המטרה? – מה יתאפשר לכם, באמצעות השגת המטרה?
אחרי שהצבנו מטרה מדוייקת ובררנו מהם הערכים החשובים לנו, עלינו לסלק את אבני הנגף המונעות מאיתנו להגיע להצלחה.
3. המשחק הפנימי
אמנם, המיקוד הוא בעתיד, אך יש לזכור שניתן ליצור עתיד חיובי ורצוי, רק באמצעות הכחדת ההרגלים השליליים והמחשבות המכשילות; לכן, חשוב, שנשלוט ב”משחק הפנימי” שלנו.
האופן בו אנו חושבים – משפיע על האופן בו אנו מתנהגים – והאופן בו אנו מתנהגים – משפיע על כל דבר בחיינו וקובע, אם נצליח, או ניכשל. למעשה, המחשבות והאמונות שלנו מנהלות את רגשותינו ואת מעשינו, יש להן אפקט של נבואה המגשימה את עצמה. אם לא נפתח תבניות חשיבה ואמונות של מצליחנים- לא נוכל להצליח!
אנשים בונים לעצמם חומות, מתוך חוסר אמונה ביכולותיהם, או על בסיס אמונות וסייגים שקיבלו – ומעולם לא בחנו את תקפותם. ברגע שבנינו בתוך מחשבותינו “חומות בלתי נראות”, אנו מגבילים את עצמנו!
על מנת לעקוף את החומות הללו, חישפו את עצמכם להתנסויות שמאיימות עליכם, כמו גם, היענו להזדמנויות שמתגלות לפניכם. התחילו בזיהוי אמונות שמגבילות אתכם בהשגת רצונכם.
עברו על הרשימה וחיקרו כל אמונה:
- איך האמונה הזו הגבילה אתכם עד כה?
- איך ומתי למדתם להאמין בה?
- מהן ההוכחות לקיומה?
- איך הייתם יודעים אם לא הייתה נכונה? – מצאו הוכחות נגד, השוללות את האמונה
- האם אתם עדיין זקוקים לה, או שפג תוקפה?
- איזו אמונה חדשה ומעצימה אתם יכולים לאמץ במקומה?
- איך תדעו שהאמונה החדשה אכן נכונה? מצאו הוכחות לקיום האמונה החדשה
כשאנו מתמודדים באומץ עם עצמנו ועם מי שאנחנו – אנו משפרים את הנדרש, אנו בונים את האישיות “המצליחנית” שלנו ובד בבד מפסיקים להיות עבד להרגלים שלנו.
כשאנו מנצחים במשחק הפנימי (של עצמנו), גם הצלחתנו בעולם החיצוני (לנו) באה לידי ביטוי!
4. הנעה פנימית
שליטה במשחק הפנימי משפיעה לחיוב על השפה, אשר אנו מדברים עם עצמנו – וכחלק מכך, מחברת אותנו למוטיבציה שלנו; מה שאתה אומר לעצמך שוב ושוב, בסופו של דבר הופך להיות מי שאתה.
בדקו:
- איך אתם מניעים את עצמכם?
- מה אתם אומרים לעצמכם? מהי שפת המוטיבציה שלכם?
- זהו מילים ומשפטים מחלישים בדיבור הפנימי שלכם ושנו אותם.
סוגסטיות עצמיות חיוביות יכולות להיות נקודת פתיחה טובה, לצורך הנעה ומוטיבציה.
עלינו לפתח הצהרות עצמיות מעצימות – אשר יוצרות בנו מוטיבציה ומקדמות אותנו להצלחה – ולהתאמן בהן.
יש להקפיד על כך, שההצהרות תהיינה מנוסחות ב- שפה חיובית, בזמן הווה ולבסוף, שיעוררו בנו מוטיבציה והשראה.
ניתן לגייס את הכוח לפעול, באמצעות שילוב של הצהרות עוצמתיות, בעלות רגשות עוצמתיים וניתובם לקראת המטרה.
5. אילוף הפחד
אחד הדברים העיקריים שעלולים למנוע מאיתנו להצליח הוא הפחד… ליתר דיוק: הפחד להתעמת עם הפחד!
פעם לקחתי את נכדיי לצפות בסרט “עולמם הסודי של חיות המחמד”; באחד הקטעים בסרט, הכלב הכפרי, המחוספס והקשוח, “מאמן”, את ידידו הכלב העירוני, הרגיש והפחדן ואומר לו: “הצעד הראשון בלא לפחד, הוא להעמיד פנים שאתה לא מפחד!”.
זהו בדיוק הפרינציפ! ברגע, שאתם מעמידים פנים ומתנהגים כאילו אינכם מפחדים, אתם מאפשרים לעצמכם לעשות את הדבר, שנמנעתם ממנו וכך אתם מאלפים את הפחד!
בכל פעם, שאנו עושים משהו שאנו מפחדים ממנו, אנו, למעשה, פותחים את עצמנו להזדמנות חדשה. כשאנו נותנים לפחד להשתלט עלינו – איננו מאפשרים לכל הזדמנות, באשר היא, להגיע אלינו ואנו עלולים להחמיץ אותה.
יתרה מכך, בכל פעם, שאנו צועדים לתוך הלא נודע, אנו נעשים, יותר ויותר בטוחים בעצמנו – ונחשפים לנסיבות שיכולות ללמד אותנו, עוד משהו, על עצמנו. לעיתים אנו מגלים, שהדבר ה”נורא” שפחדנו ממנו איננו “נורא” כל כך ואנו יכולים להשתחרר מהפחד המדומה.
חשבו על כל הדברים שהייתם רוצים לעשות, אך, כרגע, מעוררים בכם פחד והתחילו לעשותם!
6. למידה מכישלונות
“כל התוצאות הן הישגים! – אין כישלון אלא משוב ולמידה!”
אי אפשר להצליח מבלי להיכשל בדרך! למעשה, הכישלונות הכרחיים לצורך השגת הצלחה. גם, אם, נחלתם כישלון, אל תרימו ידיים! כל כישלון רגעי, בסופו של דבר, מקדם אותנו אל ההצלחה, בזכות הלמידה שהוא טומן בחובו.
ערכו רשימה של הכישלונות שלכם וליד כל כישלון רשמו:
- איזו למידה הפקתם ממנו?
- איך הלמידה הזו יכולה לשרת אתכם בעתיד?
- איך תיישמו את הלמידה הזו על מנת ליצור את ההצלחה הרצויה?
7. פעולה
ההצלחה נבחנת במבחן הפעולה: יותר מידי אנשים שמציבים לעצמם מטרות ברורות, נכשלים במבחן הפעולה: או, שהם מחכים לשעת הכושר לפעול, או שאינם יודעים “איך” לפעול.
משמעות ה”לדעת איך” היא, לעשות אינטגרציה של הידע, העומד לרשותנו בחיים היומיומיים, באופן, שהוא הופך להיות חלק מאיתנו. גם אם, אין לנו את כל התשובות, זה בסדר להתחיל לפעול. זה נכון במיוחד בזמני חוסר וודאות, כאשר קשה לצפות מה יילד יום.
התחילו לפעול- גם, אם, אינכם מוכנים – וגם, אם, אין לכם עדיין את כל הידע הדרוש; כך, אתם יוצרים מומנטום ורוכשים את הידע הדרוש, תוך כדי תנועה. העתיד יתבהר, תוך כדי הפעולה ויאפשר לכם – לדייק את עצמכם, על בסיס הניסיון המצטבר.
כשאנשים טובים במשהו, הם פשוט עושים אותו, מבלי לחשוב – איך לעשותו; המיומנות שלהם הינה אוטומטית ואינה מודעת: הדרך לשם היא, אימון וחזרתיות, שמתאפשרים רק באמצעות התנסות פעילה. כשיש לכם את הידע הנכון, כשאתם יודעים איך לפעול וכשאתם פועלים מתוך השראה – יש לכם את כל מה שנדרש על מנת להצליח!
לסיכום:
כשאתם מתבוננים על השנה החדשה בפיכחון – תוך מודעות, כנות עצמית, התמקדות בעתיד ושליטה במשחק הפנימי שלכם – כשאתם יודעים להניע את עצמכם, “לאלף” את הפחד, להפיק למידה מכישלונות ולפעול בהתאם- יש לכם את כל הרכיבים הדרושים למתכון ההצלחה שלכם!
יש לכם שיטה להצלחה שלעולם אינה נכשלת!
עריכה: סיגל אלחמיאס