במאמר זה אבקש לקשור בין חמלה, אנרגיות והנחות היסוד של הNLP. אאבחן איך החיבור של שלושת אלו מאפשר לנו להנכיח רוגע בחיינו, ולהתמיר אנרגיה לפי רצוננו וצרכינו עבור פעילות יומיומית מאוזנת יותר ואף עד השגת מטרות והגשמה עצמית.
מבוא
מיד כשראיתי את נושא הניוזלטר לחודש הזה – חמלה, ידעתי שאני הולכת לכתוב משהו. חמלה היא ערך ונושא הקרוב לליבי ומלווה אותי משמעותית בשנים האחרונות במסע האישי שלי לריפוי והגשמה. את השינויים החיוביים המשמעותיים שהכנסתי לחיי יכלתי לעשות בזכות תרגול חמלה, סביבתית ועצמית. מי שמכירות אותי יודעות שאחת המילים הראשונות שיוצאות מפי כשבאות אלי בסערת רגשות או לתמיכה היא – חמלה.
מאמר זה נכתב בלשון נקבה מטעמי נוחות, ומיועד לכל קשת המינים והמגדרים.
מהי חמלה?
לפני שנצלול לעולם המעצים של חמלה ואנרגיות, כדאי קודם להרהר מהי חמלה. כמו כל הגדרה גם חמלה היא סובייקטיבית, ובכל זאת ההגדרה המילונית לחמלה היא: השתתפות בסבל וביטוי טוב לב כלפי הסובלת מתוך אמפתיה ורצון להקל על הסבל. חמלה היא גם הרבה יותר מזה. היא היכולת להכיל את מי שסביבנו ולהכיל את עצמנו, להכיל את המכאובים בעולם ואת המכאובים הפנימיים שלנו. חמלה היא החלת אמפתיה, קבלה וסליחה לעצמנו ולסביבה, על כל מה שמתרחש או נאמר, גם אם זה לא פשוט. חמלה היא אמצעי לחזרה לאיזון רגשי ונפשי, והתמרת אנרגיות. חמלה היא דרך להעצמת אהבה, עצמית וסביבתית. כאשר אנחנו חיות בעולם של אהבה, הרבה יותר קל להשיט את ספינתנו האישית בין גלים מאוזנים בים החיים. יש יותר אנרגיה לעשיה, הכל רגוע יותר ונעים יותר, ואפשר להתמודד עם כל אתגר שעולה בדרך.
מהי אנרגיה?
ואם “הגדרנו” חמלה, ניקח רגע גם להגדיר אנרגיה. אנרגיה היא מה שמרכיב את העולם הזה. היא כוח החיים שמאפשר לכל דבר בעולמנו להתקיים. אנרגיה היא הסיבים “הבלתי נראים” שמחברים בין כל דבר ודבר בעולם הזה, חי צומח ודומם. לפי חוק שימור האנרגיה, אנרגיה לעולם אינה נגמרת אלא היא מומרת. אנרגיה היא הבריאה. בחוויה שלנו, בריאה היא יצירת “יש מאין”, אך בפועל בריאה היא התמרת אנרגיה מדבר אחד לאחר. וכך פועלת גם המערכת הפנימית האישית שלנו. התמרת אנרגיות היא הפיכת סוג אנרגיה אחת לאנרגיה אחרת. רעיון זה מעיד כי יש לנו היכולת לברוא את המציאות שלנו לפי רצוננו. לפי הנחות היסוד של הNLP, יש בנו את כל מה שאנו זקוקות לשם הצלחה.
“זוללי” אנרגיה
בעוד הרבה מאיתנו יודעות שיש בתוכן את כל מה שהן זקוקות לשם הצלחה, פעמים רבות קשה לנו להתחבר ליישום. כמה פעמים אמרת לעצמך “אני יודעת שאני יכולה להצליח, אם אני רק באמת אתגייס למטרה. אבל כל פעם, שוב ושוב, משהו מסית אותי מהדרך ואני לא מצליחה”. מנגד יש בנו את כל מה שדרוש להצלחה, יש סביבנו גם חסמים שונים והסחות דעת. כל מיני דברים שמתרחשים כחלק מחיי היומיום ומסיתים את תשומת ליבנו לרגע, לפעמים גם לזמן ארוך יותר מרגע. כל רגע כזה הולך ומצטבר והרגעים והאירועים היומיומיים הללו למעשה “תופסים” חלק מהאנרגיה הפנימית שלנו.
כאשר אני כועסת, פוחדת או נוטרת טינה, אני משתמשת באנרגיה מהמאגר שלי. הכעס הוא מה שמעסיק אותי והוא מסיט את תשומת הלב שלי מהדברים האחרים שחשובים לי ומהווה “זולל אנרגיה” שחוסם אותי בדרכי. מכיוון שהשתמשתי באנרגיה מסוימת שיש בי כדי לכעוס, כעת יש לי פחות אנרגיה כדי להשקיע במשהו אחר שאני רוצה. יכול להיות באמת שעשו לי או אמרו לי משהו מכעיס, מעליב, פוגע או אחר. יכול להיות שמשהו שהיה אמור להתרחש באופן מסוים, קרה בדרך אחרת ואני חווה אכזבה. בעוד כל הרגשות שלנו תמיד לגיטימיים ראוי וצריך לתת להם מקום, במקומות בהם הם גולשים במידתיות יש לנו יכולת לרתום את האנרגיה הזו של “זוללי האנרגיה” לדברים מיטיבים יותר עבורנו, בהתאמה אישית. למעשה, להחליף אנרגיה אחת באחרת. חמלה היא דרך נהדרת לרתימת אנרגיה. ברגע שאנו מחילות חמלה, הרבה מאוד דברים קשים משתחררים והאנרגיה שלנו חוזרת להיות זמינה עבורנו.
שעת סיפור
את קמה בבוקר אחרי שינה טובה, טעונה לגמרי עם 100% סוללה ומוכנה ליום שגרתי שצפוי להיות נינוח ונעים. את מסתכלת בשעון ורואה שאת כבר מאחרת בחצי שעה. בכעס את קופצת מהמיטה במהירות ומקבלת מכה קטנה בזרת של הרגל ותוך אנחת כאב את מקפצת לחדר הרחצה על רגל אחת. תוך התארגנות את כבר מריצה מחשבות ביקורת עצמית ואשמה בראש והסוללה שלך כבר על 85%. בכל זאת, את טובה בלתרגל חשיבה חיובית, אז יחסית מהר את אוספת את עצמך, מצמצמת פערי זמן, ומצליחה לצאת לדרכך באיחור של רק רבע שעה כשברקע הכאב בזרת עוד מפמפם.
את ממשיכה ביומך ובדרך את נתקלת בפרסומת שמקדמת משהו שנוגד לערכים שלך. את מצלמת תמונה ומשחררת קיטור בוואטסאפ/פייסבוק/עם חברה וממשיכה הלאה. בצהריים אחרי שעמדת בתור ארוך וכבר חם לך, בדיוק נגמרה המנה שרצית והעצבים כבר מתחילים להתגנב ואת מסננת לעצמך “זה פשוט לא היום שלי ” והסוללה שלך כבר על 50%.
שאר היום כבר מזדחל ואת מתוחה ועייפה. כל הזמן יש תקלות קטנות סביבך; המוכרת בחנות הייתה חצופה כלפייך, מישהו בדרך העיר על צורת הלבוש שלך, טיול החברות שציפית לו בסופ”ש הקרוב התבטל ואת רק מחכה שהיום הזה ייגמר כבר. בערב, את סופסוף בבית. את נזכרת שהבטחת לעצמך שהיום זה יהיה היום שבו תתמקדי בדבר הזה שיקדם אותך למטרה שלך. אולי זה כושר, אולי זה כתיבה, שיווק, אכילה מסוימת, סידור או כל דבר אחר. בפועל, את פשוט קורסת לספה מותשת, הסוללה שלך בקושי על 10% ואת מתחילה לבקר את עצמך על כך ש”עוד פעם לא התמדתי, עוד פעם לא עשיתי”. אך שימי לב בכמה וכמה רגעים “קטנים” לכאורה, האנרגיה שלך התבזבזה על התמודדות מסוימת. אז מה הפלא שהאנרגיה שלך בשלב זה כבר נמוכה? האנרגיה נגמרה על בהלה, כעס, אכזבה, עצבים, מובסות ועל הכאב בזרת שממשיך ללוות אותך על אש קטנה במשך כל היום וממשיך לזלול עוד אנרגיה ברקע. ואחרי יום של “זוללי אנרגיה” הביקורת העצמית והאשמה שלך זוללים ממך עוד אנרגיה. תוסיפי על זה אי-עמידה בציפיות שלך מעצמך וקיבלת מתכון בטוח לתקיעות. אלו כבר לא זוללים ממך רק את האנרגיה של אותו היום, לביקורת ולאשמה יש אפקט מצטבר של זלילת אנרגיה שיכול להשפיע גם במשך זמן ארוך מאוד.
הסיפור כאן הוא על יום שגרתי ומה קורה במצבי חירום או עתות משבר? כל זה יכול להיות מועצם פי כמה וכמה.
פעמים רבות אנחנו שוכחות להחיל חמלה כלפי עצמנו והסביבה וממשיכות לדרוש מעצמנו דברים שפשוט אין לנו אנרגיה זמינה עבורם כרגע ואז מבקרות את עצמנו על כך. מבקרות את עצמנו על כך שדברים לא נעשו ומבקרות את עצמנו על כך שאנחנו בכלל מבקרות את עצמנו.
אז אם אין לנו אנרגיה, פשוט נוותר? או שיש דרך להשיג את האנרגיה הזו בחזרה?
חמלה והנחות היסוד של הNLP
לנשים יש את המשאבים כדי להשיג את התוצאות הרצויות להן
רעיון האנרגיה כבריאה מתחילת המאמר מקבל ייצוג יפה פה. אני חווה את המשאבים האלה שיש לנו כאנרגיות הפנימיות שלנו, והרעיון בעיניי מאחורי הנחת היסוד הזו הוא היכולת של כל אחת ואחד מאתנו להתמיר את האנרגיות של עצמנו באופן המתאים ביותר עבור עצמנו. כאשר אנחנו פועלות מתוך חסמים, כעסים, מתחים ביקורת ואשמה, אנחנו פחות מחוברות ליכולת הזו. החלת חמלה באופן יומיומי על עצמנו ועל הסביבה מאפשרת לנו גישה ישירה ליכולת להתמרת אנרגיה. מכאן זה תלוי בנו מה ברצוננו לעשות איתה, עבור מה נרצה להשתמש בה באופן אישי.
כל התוצאות הן הישגים. אין כישלון, יש רק משוב ולמידה
אז קמת מאוחר, “נהרס” לך כל היום ובערב לא הצלחת להתמיד במטרותיך. במהלך היום שמת לב שאת נותנת לכעסים להשתלט עלייך ואת מאוכזבת מעצמך שלא הצלחת להחיל חמלה. בסדר, יש גם ימים כאלו. החלת חמלה עצמית תאפשר לך לבחון מדוע היה לך יותר קשה היום ומה את יכולה לעשות בכדי לפעול באופן נכון יותר עבור עצמך בפעם הבאה שתיתקלי בסיטואציה דומה.
אם ניקח את זה רחוק יותר, אפילו לרמת טעויות משמעותיות או תאונות – בכל דבר שקורה לנו, גם הקשה ביותר, יש שיעור חיובי שבא לעזור לנו לעלות רמה בהתפתחות האישית שלנו. “זוללי” אנרגיה מערפלים את האפשרות לראות את השיעור הזה וליישמו בחיים. חמלה עוזרת להפיג את מסך הערפל ולזהות מה את יכולה לקחת מהדבר הזה כדי להתפתח לרמה הבאה שלך.
המפה אינה השטח
כל אחת מאיתנו חווה את החיים באופן סובייקטיבי. התנהגויות וערכים שונים הינם בעלי משמעות אחרת לגמרי אצל נשים שונות. קל לשפוט את העולם דרך המשקפיים של עצמנו, אך אין זו באמת המציאות. אנחנו חיות בעולם של אמת סובייקטיבית. רדיפה אחר אמת אבסולוטית היא אחת מזוללי האנרגיה הגדולים ביותר שיש, מכיוון שלא קיימת אמת אבסולוטית אחת. מה שבעינייך בסדר בעיניי אחרת יכול להיות לא בסדר וההפך. שחררי את המרדף, תחמלי לסביבה שחושבת אחרת ממך ותדבקי באמונות הנכונות לך.
כל התנהגות מונעת על ידי כוונה חיובית
בין אם זו התנהגות חיצונית של אחרות כלפייך או התנהגות שלך כלפי עצמך, כאשר אנחנו שופטות מבקרות או מאשימות, לא קל להחיל חמלה. ברגע שנטמיע בתוכנו שהכוונה היא תמיד חיובית גם אם זה לא נראית כך בהתחלה, הרבה יותר קל להחיל חמלה. קל לכעוס על מי שהעיר לנו על הלבוש. השאלה אם ניתן לכעס הזה לנהל לנו את שארית היום ולזלול לנו אנרגיה, או שמיד לאחר שנסיים לכעוס נוכל להחיל חמלה ולהבין שמבחינתו, לפי המפה האישית שלו, יש לו כוונה חיובית כלשהי – או כלפינו או כלפי עצמו ואז נוכל לשחרר את הכעס. את גם לא יודעת מה עבר היום על המוכרת בחנות שהתחצפה אלייך או למה החברות נאלצו לבטל את הטיול. אין זה מצדיק התנהגות לא נעימה, אך התנהגות שכזו שייכת רק למי שנוהגת בה. את אחראית רק על איך שזה משפיע עלייך. כשאת בוחרת לכעוס על אחרות, את מאפשרת לכעס “לזלול” את האנרגיה שלך. כמובן שזה רלוונטי גם להתנהגויות שלך כלפי עצמך. את יכולה לכעוס על עצמך “שנשברת” ולקחת סיגריה או עוד חתיכת עוגה או לא הלכת לאימון. זה כנראה יוביל לעוד “שבירה”. או שתוכלי לחמול לעצמך בהבנה שהייתה להתנהגות הזו כוונה חיובית כלפייך באותו הרגע, מה שיאפשר לך להחזיר לעצמך את האנרגיה הזו וככה תוכלי להתחזק לקראת הפעם הבאה ולנהוג אחרת.
אם תחילי חמלה כלפי הסביבה וכלפי עצמך, לא רק שהכעס פשוט יחלוף, האנרגיה שלך גם תחזור אלייך וגם תתמלא מחדש אפילו יותר ממקודם.
בכל רגע נתון, נשים עושות את הבחירה הטובה ביותר בהתאם ליכולתן (באותו הרגע) ובעזרת המשאבים הזמינים עבורן (באותו הרגע)
בהמשך ישיר להנחת היסוד הקודמת, לבקר את עצמך ולהתחרט רק מעמיק בור של תקיעות. תוכלי במקום זאת, לחמול לעצמך. להבין שקרו כל מיני דברים ואת סה”כ אנושית ומגיבה כפי שאת יכולה ובהתאם לזמינות האנרגיה שקיימת בך בכל רגע. אין זו חוכמה לבקר את עצמך שלא התנהגת בצורה כזאת או אחרת בדיעבד, אחרי שכבר עברת דרך ולמדת שיעורים. באותו הזמן, עוד לא ידעת את מה שאת יודעת היום ולכן הביקורת הזו לא רלוונטית. זאת כן חוכמה לחמול לעצמך ומתוך כך ללמוד את מה שאת צריכה ללמוד כדי לשפר את המצב לפעם הבאה.
תמיד קיימת אפשרות נוספת
משהו “השתבש”? כנראה שזה היה אמור לקרות ככה. אולי יש משהו יותר טוב שמחכה במקום? תפתחי את עצמך לאפשרויות. תרגישי את האכזבה באופן מידתי בכדי לתת לה מקום ואז תבחני איך את יכולה לרתום את האנרגיה שלה בכדי להתעניין במשהו חדש. סיכוי גבוה שתופתעי לגלות את היתרון שהדברים התרחשו בצורה הזאת.
גם לרגשות שלנו יש אפשרויות נוספות. אם התגובה שלנו כלפי משהו שקרה היא אכזבה, כדאי לדעת שיש אפשרות לרגשות נוספים לאותה הסיטואציה בדיוק. חמלה עוזרת להכיל את הסיטואציה ולהבין אילו עוד אפשרויות קיימות כאן.
האנרגיה זורמת למקום בו תשומת הלב מתמקדת
זו אולי ההנחה החשובה ביותר בנושא החמלה. ההנחות הקודמות נתנו לנו חומר למחשבה ונקודות התייחסות אחרות באמצעות החלת חמלה. ההנחה הזו כבר מביאה עימה פתרון ממשי: להסית את תשומת הלב.
כל עוד נמשיך להתעסק בכעס, באכזבה, בביקורת, בשיפוטיות, בהצטדקות ועוד, זה מה שיהיה קיים במרחב שלנו. אם אדם אחד הכעיס אותנו על הבוקר, סביר להניח שיהיו עוד אנשים שיכעיסו אותנו במשך אותו היום. אם נחיל חמלה כלפי האדם הראשון שהכעיס אותנו, על סמך החומר למחשבה מההנחות לעיל, הכעס פשוט ישתחרר מאתנו, תישאר בנו אנרגיה זמינה לפעולה אחרת ובאדם הבא שהיה אמור להכעיס אותנו כבר נישאר רגועות ויציבות.
בכך שהסתנו את תשומת הלב שלנו, למעשה הסתנו את האנרגיה שלנו. זה בדיוק האקט של התמרת אנרגיה. במקום לכעוס – חמלנו. זה איפשר לאנרגיה שהייתה אמורה “להתבזבז” על כעס, להיות מושקעת במשהו אחר במקום – כמו התקדמות בפרויקט, השקעה בתזונה, אימון או כל דבר אחר שמקדם אותנו לעבר המטרות שלנו.
בעולם של חמלה, איך הסיפור מקודם יכול להראות אחרת?
את קמה בבוקר עם בטריה טעונה ב100% ומגלה שאת כבר מאחרת בחצי שעה. את מכילה את הסיטואציה בהבנה שכנראה היית זקוקה לזמן המנוחה הנוסף הזה. קמה מהמיטה ברוגע ושומרת על שלמות הזרת שלך. בדילוג על כעס, בהלה וביקורת הצלחת לשמר בתוכך את האנרגיה שלך, כך שיותר קל לך להתארגן במהירות וביעילות ואת אפילו מספיקה לצאת כמעט בזמן. כשאת נתקלת בפרסומת שנוגדת את הערכים שלך, את מבינה שאולי, על פי המפה שלך הפרסומת הזו “לא בסדר”, אך לפי המפה של מישהי אחרת ייתכן והפרסומת מדויקת לה. יותר קל לך לשחרר את הנושא ולהמשיך הלאה. כשאת מקבלת הערה על הלבוש שלך, את מבינה שזה בכלל חיצוני אלייך ושייך רק למי שהעביר את הביקורת, כך שאת יכולה פשוט לרחף הלאה ולהשאירה מאחורייך. כשחברותייך מבטלות את הטיול תוכלי במקום להתעצבן לנצל את הסופ”ש לזמן איכות נחוץ עם עצמך. כשנגמרת המנה שלך בצהריים, את יכולה להנות מההזדמנות לנסות משהו חדש ואף מופתעת לגלות שזה טעים מהרגיל, כי את בטוב ואת חומלת, אז הכל מסביב מסתדר. שאר היום עובר בקלילות ואת מגיעה הביתה כשעוד יש לך 50% סוללה וכעת יש לך אנרגיה לעשות בדיוק את מה שרצית לעשות, בכיף ובקלילות.
מה לעשות עם זה?
הדיבור העצמי שלנו לעצמנו והיחס שלנו לסביבה, דורשים מאתנו אנרגיה. אותה האנרגיה יכולה לקחת אותנו לכיוונים שונים, חלקם ירחיקו אותנו מהמטרות שלנו וחלקם דווקא יקרבו אותנו. גם אם הרגשנו כעס, יש לנו אפשרות להפוך אותו למשהו אחר.
החלת חמלה מאפשרת לנו גם לשמור את האנרגיות שלנו לעצמנו וגם לרתום אנרגיה של “זוללי אנרגיה” לדברים מיטיבים יותר עבור עצמנו.
אנרגיות ותת-מודע הולכים יד ביד, יש אף שיטענו כי המושגים חופפים. חלק יחוו זאת כאינטואיציה, תחושת בטן, או “מזל”. למעשה התת-מודע מתקשר ע”י העברת תדרים שונים של אנרגיה לעצמנו וליקום סביבנו. אם התת-מודע מתקשר עימנו באמצעות אנרגיה, גם אנחנו יכולות לתקשר איתו באנרגיות. ברגע שנחיל חמלה ודיבור חיובי על סיטואציות שונות, נוכל למעשה ללמד את תת-המודע שלנו להחליף אוטומט. ככל שנעצור את הדיבור “שזולל אנרגיה” ונחליף אותו בדיבור חיובי, חומל ומקדם, כך עם הזמן הוא יהפוך להיות האוטומט החדש שלנו.
טכניקותNLP קלאסיות להגברת החמלה יהיו: העברת יכולת, שרשור עוגנים, עבודה עם העלאת ערך החמלה בסולם הערכים. גם שחרור רגשות קשים כמו כעס ואשמה תורמים מאוד להגברת החמלה, כי ברגע שרגשות אלו משתחררים יש יותר מקום לחמלה להיכנס במקומם. התנסתי גם בהנכחת חמלה דרך טכניקות שונות של קו הזמן, שלוש העמדות ותרגיל הכסאות. כמובן שתמיד כדאי להעמיק את העבודה גם עם הרפיה מותאמת לנושא. אצלי בקליניקה אני משלבת את הטכניקות הללו עם טכניקות לריפוי וניקוי אנרגטי. השילוב של עבודת תת-מודע עם אנרגיות מאפשר עבודת עומק משמעותית עם תוצאות יציבות לאורך זמן.
לחיות חיים של חמלה
לחיות חיים של חמלה זה לחיות חיים של אהבה. להיות מסוגלת לסלוח לסביבה ויתרה על כך לסלוח לעצמך – זאת העוצמה הגדולה ביותר ביקום. האנרגיה שנוצרת שם היא כמו מפץ מתפרץ וזאת אנרגיה נהדרת שאת יכולה לרתום לעשיה שלך.
דמייני לרגע עולם של חמלה, עולם שבו יש לך אנרגיה זמינה ככל שתצטרכי עבור כל מה שאת צריכה. כמה תוכלי להגשים בתוך עולם שכזה? ואיזה כיף שזה ממש זמין עבורך? כל שעלייך לעשות זה להניח חמלה בחייך יותר ויותר ובאמצעות כך לרתום אנרגיות של “זוללי אנרגיה” לעשייה ולהתפתחות שלך.
שילוב של תרגול חמלה וטכניקות NLP לשחרור אשמה וביקורת מחזירות אלייך את האנרגיה שלך ועוזרות לשמר אותה בתוכך. כאשר האנרגיה שלך אצלך ואת משוחררת מהרגשות הקשים, הרבה יותר קל לחיות ברוגע, יעילות ממוקדת, ומצב רוח כללי טוב יותר. משם הדרך אל ההגשמה שלך כבר סלולה.
למעשה יש לך מקורות בלתי נדלים של אנרגיות, הן פשוט “מתבזבזות” על “זוללי” אנרגיה. חמלה מאפשרת לך גישה להתמרת אנרגיות. פעם הבאה שאת מרגישה פחד, החליפי את האותיות והפכי אותה לאנרגיית דחף, כך תוכלי להשתמש באנרגיה הזו שקיימת בתוכך במקום שתעצור אותך שתקדם אותך לעבר המטרות שלך.
באיחול שנה טובה ונפלאה,
של בריאות, שגשוג, שמחה וחמלה,
2 מחשבות על “חמלה ככלי להתמרת אנרגיות בדרך להגשמת מטרות”
מאמר מקסים! מסכימה לגמרי – עקרון החמלה כערך משמעותי ממש משנה חיים….
אהבתי מאוד את הדימוי לסוללת פלאפון. מאוד מוחשי ואת החיבור להנחות היסוד.