שליטה במציאות חיינו, תוך ניהול והובלה של האירועים בחיינו, רוצה לומר, תרחישים בחיינו – האם תלויה בנו או בסובב אותנו? ; הינה, באחריותינו האישית, אם לאו??
רמז לתשובתי במאמר: בפירוש המילה תרחיש.
המונחה נכנס בפנים נפולות והתיישב.
אני: הכל בסדר?
המונחה: היה משהו אתמול בעבודה ואם מעלים אותי לתחקיר, אני הולך להתפטר…
אני : רוצה לשתף יותר?
המונחה: עזרתי אתמול לאחמ”שית, ביצעתי עדכון על המחשב (מה שכבר עשיתי בעבר) ואז פתאום הייתה קריסה של המערכת ואבדו נתונים. הממונה קרא לאחמ”שית לשיחה.
עזבי.. אני גם ככה רוצה לחפש עבודה אחרת – אם אני לא מתקדם ל…. עם שכר גבוה יותר…
אני: ראשית, עשית משהו בטעות ולבטח לא מתוך כוונה רעה, אלא נהפוך הוא … נסה לחשוב על עוד תרחיש אפשרי להשתלשלות העניינים, כולל על עוד אופציה לפעולה מצידך.
המונחה: ליזום שיחה עם הממונים ולהסביר מה קרה.
אני: שנית, יודעת ובטוחה שיש לך את כל היכולות ואת כל מה שאתה צריך, כדי להתקדם לתפקיד שאתה רוצה ובכלל לכל תפקיד שבאמת תרצה. מה לדעתך הממונה מצפה ממך בתפקיד הנוכחי ושעדיין לא בא לידי ביטוי באופן תפקודך כיום?
המונחה: אני מניח שהוא מצפה, שלא יהיו כלל ביטולים של משמרות על ידי ושאצליח להגיע בזמן למשמרות; אני יודע שהוא מבין את הבלת”מים שלי, הוא יודע שאני סטודנט ושאני נתקל לעיתים בעיכובים, שלא תלויים בי, מתוך מחויבות ללימודים, ובנוסף מתנייד בתחבורה ציבורית.
אני: אני בטוחה שהוא מבין והוא גם לקח זאת בחשבון כשקלט אותך לעבודה. עם זאת, כנראה, שהוא לא מוכן לספוג את האילוצים הללו בתפקיד אליו אתה רוצה להתקדם. אתה יכול להבין זאת נכון?
המונחה: כשאני חושב על זה כך, אני יכול להבין, אבל מצד שני אני מרגיש שאני משקיע ונותן מעצמי מעל ומעבר ביחס למגבלות ולאילוצים.
אני: אני מבינה, אבל כנראה שזה עדיין לא מספיק לתפקיד האחר. פניות זה דבר חשוב מאוד וגם התמסרות, בעיקר בתפקידים מתקדמים.
המונחה: שותק
הסיפור, כמובן, לא נגמר כאן. נחזור אליו בהמשך.
כולנו, ללא יוצא מן הכלל, חווים במציאות היומיומית שלנו אירועים בכל צבעי הקשת, המעלים בתוכנו מנעד שלם של תחושות ורגשות (שמחה, פחד, עצב, תסכול, בלבול, כעס, סיפוק אישי, גאווה, אכזבה ועוד…).
ישנם אירועים (שמחים ומעצימים מחד ועצובים ומנמיכים מאידך), שהחיים מזמנים לנו, ומנגד, ישנם אירועים, שאנו מזמנים לתוך חיינו (במודע או שלא במודע).
הדבר הקריטי, המשתנה מאירוע לאירוע בכלל האירועים, ללא יוצא מן הכלל, הוא האופן שבו שאנו חווים את האירוע, קרי, ההוויה האישית שלנו בתוך האירוע – מתחילתו ועד סופו, כולל התקופה שמגיעה עם תום האירוע.
שנים קיבלתי כ-מובן מאליו את עצמי עם רגשות נמוכים בזמנים מסוימים, שלא נאמר, בתקופות מסוימות, בעקבות אירועים שונים שחוויתי בחיי.
היותנו בנוכחות מלאה עם רגשותינו הנמוכים, בעיניי, חשובה מאוד להתפתחותה וחוסנה של נפשנו, אך חשוב הרבה יותר, לתעל נוכחות זו לטובתנו האישית, לטווח הארוך – תוך קידום ערך החיים – למענינו.
אחד הכלים החשובים שלמדתי והפנמתי אל תוך חיי בשנים האחרונות הוא, מיקוד שליטה ¹ פנימי (להבדיל ממיקוד שליטה חיצוני). כלי שמיטיב עמנו ועם מציאות חיינו כאחד.
למדתי ש:
1. זה אנושי וטבעי לחלוטין, שלעיתים, אנו, כבני אנוש, נמצאים ברגשות נמוכים מסיבה זו או אחרת.
2. ברוב המקרים, אותם רגשות נמוכים, נובעים, תחילה, כתוצאה מפרשנות אישית של האירועים המתרחשים בחיינו.
3. בעצם, כל מי שמעורב באירועי חיינו, הם שחקני רקע, וככאלה, הם יוצרים את רעשי הרקע החיצוניים בחיינו.
4. אם לא נדע לאתר ולזהות את רעשי הרקע החיצוניים, מהר מאוד הם יהפכו לרעשים פנימיים ויכרסמו בגופנו-בנפשנו-וברוחנו, רוצה לומר בחוסננו.
5. בנוסף להגברת מודעותינו העצמית, אנו זקוקים לכלים מקצועיים שיהפכו עם הזמן לכלים
אישיים בידינו – למען בריאת מציאות חיינו – הרצויה והנכונה לנו, וכמובן הבריאה עבורנו.
הטמעת היכולת של ‘מיקוד שליטה פנימי’ בחיינו, תוך הפיכתה לדרך חיים, מזכה אותנו, בני האדם, ביכולת מדהימה נוספת- העלאת תדר רגשי² – מרגשות נמוכים לרגשות גבוהים ומקדמים.
הפנמה ותרגול של 2 המשאבים: 1) מיקוד שליטה פנימי 2) העלאת תדר פנימי, יובילו אתכם לבריאת מציאות חייכם הרצויה ‘כאן ועכשיו’, לבחירותיכם השלמות ובעיקר לניהול והובלה של חייכם.
מיקוד שליטה פנימי מהווה דרך של סבלנות, התמדה, הכלה עצמית וקבלה עצמית, אשר מתווה תהליך התפתחות הדרגתית, אשר עולה בקנה אחד עם הנחות היסוד של ה- NLP – החל מההנחות הראשוניות – שהמפה שונה מהשטח – ומשמעות התקשורת שלנו היא בתגובה עליה, עובר דרך ההנחות – שלכל אדם יש את כל המשאבים שהוא זקוק להם למען הגשמת שאיפותיו, שכל כישלון הוא משוב ללמידה וצמיחה, שבכל זמן אנו בוחרים את הבחירה הנכונה לאותו זמן וכלה בהנחות – שאנרגיה זורמת לכיוון שאנו ממקדים אותה ושגמישות הינה מקור להשפעה.
לפיכך, לתפיסתי האישית, ככל שתאמצו לתוך חייכם מיקוד שליטה פנימי (להבדיל מחיצוני), כך תתרחקו מהמושג ‘חשבון נפש’ ומהקונוטציות (בעיקר של באי הדת היהודית) הנלוות אליו.
לסיכום, הבחירה להוביל עצמכם בדרך חיים – הנכונה לכם, המדויקת לכם ולבסוף המיטיבה עימכם – היא בידיכם.
***
ועכשיו הגיע הזמן לחזור לסיפורנו..
המונחה: אני אכתוב עכשיו ל….. (לממונה), כי אני מתנצל על מה שקרה אתמול ואסביר, כי נעשה בטעות, היות וסמכתי על כך שהצלחתי במשימה דומה, כמה ימים קודם לכן.
אני: מחייכת. גאה!
לשמחתי, בעזרת התישאול המכוון שלי, נקודת המבט של מונחי השתנתה וגררה אחריה תפיסת מציאות אחרת (פרשנותו האישית השתנתה). לזה אנו קוראים בשפה המקצועית, מיסגור מחדש (Reframing).
כך, מונחי, עבר ממצב של התגוננות (כתוצאה מחשש, דאגה ואף טיפה של פחד) למצב של ביטחון בעצמו, כמו גם, בממונים עליו –ומשם – למצב של לקיחת אחריות אישית והנעה עצמית – לתיקון המציאות העכשווית (שלו כמובן).
והרי התוצאה: תשובת הממונה: “היי, הכל בסדר, הייתה תקלה שהיא מערכתית ואני לא חושב שאתה אשם. לכן גם רשמתי בקבוצה לכלל העובדים ובנפרד ל…”
כשאנו פועלים, מתוך מיקוד שליטה פנימי, התוצאות החיוביות והמדויקות לנו ועבורנו, לא מאחרות להגיע.
יתרה מכך, בדרך כלל, אותן תוצאות חיוביות פועלות כ’אפקט הפרפר’ – היות וגם חווינו חוויה חיובית מס’ פעמים (מתחילת התהליך ועד לסופו, כולל התוצאה) וגם קיבלנו שיעור לחיים על הדרך, שקרוב לוודאי, ייתן את אותותיו בהמשך ההתנסויות שלנו בחיים.
__________________________________________________________________________________________________
¹ מיקוד שליטה הינו מושג מהפסיכולוגיה, המבטא את “הרגשת השליטה שיש או אין לאדם על המאורעות שבחייו, ואמונתו באשר למה גורם לדברים טובים או רעים בחייו” (ויקיפדיה)
מקור השליטה עשוי להיות פנימי או חיצוני. המונח נטבע בשנת 1954, על ידי הפסיכולוג האמריקאי ג’וליאן רוטר, אשר הציע את ההגדרה: “שליטה פנימית, לעומת חיצונית, מתייחסת למידת הציפיות של בני אדם כי חיזוק או תוצאה של התנהגות תלויים בהתנהגותם או במאפיין אישי שלהם, זאת לעומת המידה בה אנשים מצפים שהחיזוק או התוצאה הם תוצר אקראי, הקשור למזל, או גורל, נמצא בשליטה של אחרים בעלי כוח או שפשוט אינם צפויים”. (רוטר, 1966)
² תדר רגשי הינו סך כל האנרגיה האישית בזמן מסוים, כאשר המטרה בהעלאת תדר פנימי הינה
להרגיש טוב יותר בגופנפש, לייצר אנרגיות חיוביות הן לגוף והן לנפש.